Wat is het doel van geneeskundigen?

Ik accepteer mijn ziekte, dat zei ik al. Maar tot op zekere hoogte.

Onderzoekers doen hun best om MS te genezen

En ik wil óók genezen! Toch. Zozeer heb ik mijn ziekte niet geaccepteerd. Wat ik wel doe, is zaken om me in de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk te voelen. Zoals mindfulness (en daarbij horende meditaties), sporten, yoga en voeding.

 

Maar wat levert het op?

In de drie laatste MRI-scans die ik had, was geen verandering te zien. Daar kreeg ik complimenten over van de medische staf. En ik kreeg pas de diagnose MS 13 jaar na de eerste schub. Ik wist van niks en heb me toen ook door niks laten leiden. Ik liep hard. Na een tijdje noemde ik het maar gewoon hollen, omdat het mie meer goed ging. ‘Ik ben te zwak’, dacht ik.  Overigens, ik was en ben wel vege/vistariër. Al lang, gevoelsmatig. Maar ik heb weleens aan mijn neuroloog gevraagd of het MS-centrum (het zegt wetenschappelijk te zijn) aandacht geeft aan voeding. Hij ontkende dat.

Zoektocht naar medicijnen

Er worden wel medicijnen onderzocht. Leveren die ook medici geld op? Welk doel stellen ze zichzelf? Mensen genezen of nóg meer geld verdienen met geneesmiddelen? Ik weet het niet. Ik ben te laat aan de slag gegaan bij het MS-centrum, vanwege de late diagnose (mijn neuroloog is niet de heer Huppertz die bij het MS-centrum de scepter zwaait en ik heb inmiddels secundair-progressieve MS). Maar mijn leefstijl helpt me om voorlopig overeind te blijven. Dan is dat maar geaccepteerd.

________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wat geeft mindfulness mij en jou?
Mindfulness helpt me helder te blijven. Ziek of niet. Ik mediteer regelmatig (soms te weinig wat mij betreft). Maar het belangrijkste wat mindfulness me brengt, is de benadering van het leven. Met mindfulness in mijn achterhoofd zijn gedachten geen feiten meer, zodat ik niet vastloop in andermans opmerkingen en oordelen.
Dat is wat ik heb geleerd. Ik zie ook in dat mindfulness voor iedereen zinvol is, zelfs als je ‘normaal’ bent.

Ik kan je helpen als jij er ook van wilt leren

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in acceptatie, mindfulness, MS met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.