Wat is nieuws?

Kun jij me dat vertellen?

Ik weet het niet meer precies. Het zal wel iets met feiten te maken hebben en waar gebeurde zaken.
Maar: heeft dat ook te maken met de gedeelde waarheid van mensen?

Waar vind ik nieuws dat ik kan en wil vertrouwen? kranten

Probeer zelf maar uit en bekijk je eigen interpretaties en normering van wat je ziet en hoort. Welke krant(en) lees jij? Lees jij een krant? Waar haal je je nieuws vandaan? Wie geloof je (niet)? Waarom (niet)? Hoe komen je buren aan hun nieuws? Of je familie? Of je vrienden? Hebben zijn hetzelfde nieuws als jij? Geloof jij hen als ze je iets nieuws vertellen? Ik ben sinds kort lid van de Correspondent . Klik op de link als je weten wat dat is. Verschillende mensen die meedoen met de Correspondent zeggen dat er nog nooit zoveel nieuws is geweest als nu. Afhankelijk van wat nieuws is, hebben ze misschien gelijk. Maar wat de Correspondent volgens mij interessant kan maken is als ze doen wat ze beloven: nieuws duiden. Zij gaan verder op zoek naar dingen die onder het prominente nieuws liggen. Ik neem aan dat de keuze van wat ‘de waarheid’ daadwerkelijk is, uiteindelijk aan onszelf wordt gelaten. Ik denk dat het handigst is.

In de gemeente waar ik woon, in Meerssen spelen op dit moment veel vast wel nieuwswaardige zaken. Alleen: wat is het nieuws daarin? Welk nieuws is het ook daadwerkelijk? Natuurlijk heb ik het niet over de zelfgekozen dood van Jo Dejong of over het aftreden van wethouder Paul Sanders onlangs. Dat zijn feiten. Dat was en is nieuws. Maar wiens schuld is het: is dat nieuws? Ik heb al heel veel lezingen gehoord. Ik ben de weg een beetje kwijt.

Meerssen

Vandaag las ik ‘nieuws’ in de krant over Mirjam

Mirjam werd op 16-jarige leeftijd door haar moeder doodgestoken. Dat is al een dramatisch feit, dat was nieuws. Maar is het ook nieuws dat het gebeurd is omdat het eerwraak zou zijn, want ja, een Marokkaans meisje? En dan nog: maakt dat iets uit voor het verdriet dat nabestaanden ervan hebben, inclusief de moeder die het gedaan heeft?

Dus: doe wat de Correspondemt zegt te willen doen. Noem nieuws maar nieuws, maar geef aan dat de duiding ervan aan haar of hem ligt.

De Correspondent

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.