Wat levert democratie ons nu nog op?

Wat moet onze democratisch gekozen regering doen in tijden van crisis?democratie

Ik zie veel en lees veel. Ik begrijp niettemin steeds minder. Ik las dat minister Dijsselbloem extra bezuinigingen van 6 miljard voor 2014 heeft aangekondigd. Zó erg is het. En er zijn heel veel mensen die daar gevolgen van ondervinden. Maar we hebben wél een publieke omroep die programma’s als de ‘Allerslechtste echtgenoot’ uitzendt. En die cabaretprogramma’s uitzendt, en Paul de Leeuw in huis heeft. Voor veel geld.Tegelijk moet alles marktgericht. Zoals het openbaar vervoer. Maar er moet wel in de kamer aandacht worden besteed aan het debacle van de Fyra. En de kosten daarvoor? Ik begrijp veel dingen niet, geloof ik.

De teloorgang van het democratische grondbeginsel

Het heeft ons veel tijd gekost om uit te komen bij een democratisch bestel. Het is gelukt, en het lijkt heel wenselijk. Het lijkt er op dat alleen de begingedachte van democratie, stemmen op bij wie jij je thuis voelt, nog intact is. We stemmen allemaal democratisch. Maar wat er vervolgens met onze overtuigingen gebeurt, moeten we nog maar zien. Stel je voor: je stemt in volle overtuiging op PvdA. Vervolgens maken de kopstukken van PvdA en VVD afspraken en wijzen ze een totaal andere kant uit. Denk aan criminalisering van vluchtelingen. Hoe kun je nu een vreemdeling op voorhand in de gevangenis zetten? Een mens is toch bij geboorte vrij? En we zijn toch gelijk? Dat was toch een democratisch uitgangspunt? Nu niet meer?

Laat die democratie dan maar zitten.democratie2

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.