Wat MS met me doet

Aangezien ik van veel mensen complimenten lees en hoor over ‘hoe goed’ ik de ziekte MS doorsta (ten dele is dat waar), vertel ik je nu ook maar mindere dingen. Het moet maar.

Ik heb last van gebrek aan concentratie en korte termijngeheugen

Toen ik laatst in een gesprek aan tafel met drie anderen zat, ging het wat mij betreft goed mis. Er werd geanimeerd gepraat, er gingen wat gesprekken door elkaar. Ik ging ook wat zeggen. Het zat in mijn hoofd. Maar toen ik afgeleid werd door een opmerking van een ander (ik weet niet meer van wie of wat) wist ik niet meer wat ik wilde zeggen. Sorry, daarvoor.

Doordat ik af en toe niet meer weet wat ik wil zeggen of doen, doordat ik afgeleid ben door andere dingen, ben ik mijn concentratie kwijt. Dat is onhandig / frustrerend. Ik heb al aangegeven dat ik mijn ziekte accepteerde, maar de losse symptomen wegen vaak wel zwaar. Omdat ik er dan niet alleen last van heb. Aan ms denken mensen aan moeilijk lopen of langzaam praten. Dat is meteen zichtbaar. Ms zorgt voor ‘witte vlekken’ op de myeline, de bescherming van de zenuwen bij de hersenen en de ruggenwervel. Afhankelijk van waar de witte vlekken zitten, laten verschillende symptomen zich zien. Ik loop moeizaam (wel nog zelfstandig) en ik heb last van ‘omgevingsdoofheid’. En verder kan ik me niet op meerdere dingen tegelijk concentreren en ben ik snel mijn korte termijngeheugen kwijt. Ik typ deze tekst zelfstanding in. Dat kan ik gewoon. Iemand die ik ken heeft ongeveer even lang MS als ik, en die kan met moeite meen rollator lopen. Ze rijdt wél auto en ze werkt.

Mantelzorgers hebben veel te doen

Als zelfstandig ondernemer ben ik niet afgekeurd. Gelukkig is B een geweldige mantelzorger die genoeg verdient, goed voor ons zorgt en met  liefde bij me wil blijven. Ik houd  in de gaten of het nog goed gaat met hem  blijft gaan. Soms zeg ik tegen hem, als hij klaagt over zaken als drukte, dat ik jaloers op hem ben. Dat weet hij. En hij heeft recht op alle waardering.

Maar ik kan jou wél helpen met mindfulness

Omdat ik de cursus mindfulness 1 op 1 aanbied, kan ik deelnemers heel goed begeleiden. Omdat ik je persoonlijke aandacht geef en omdat ik 100% ‘into mindfulness’ ben, kan ik je goed helpen. Zo spelen concentratieproblemen, korte termijngeheugen, omgevingsdoofheid en moeilijk bewegen voor jou als deelnemer geen rol.

______________________________________________________________________________

Mindfulness 1 op 1

Je kunt bij mij deelnemen aan de mindfulness based cognitieve training (MBCT) 1 op 1 , op een doordeweeks moment. We maken een afspraak om kennis te maken met mindfulness en je kunt ervaren wat het met je kan doen. Kosten voor een MBCT-training in 8 sessies van ongeveer anderhalf uur, zoveel mogelijk aangepast aan jouw wensen zijn €375,- . Daarin zijn 8 lessen, een cursusmap, geluidsmateriaal op USB-stick inbegrepen.

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, acceptatie, mindfulness, MS met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.