Wat verhalen met creatief denken te maken hebben?

Kun jij je zelf nog een mooi verhaal herinneren van vroeger? Ik wel! Dingen die ik zelf heb meegemaakt en waar ik met de mensen die er ook bij waren vaak kleurrijke herinneringen over kan uitwisselen, ook naar anderen toe. Ik ben bovendien nog net van de generatie die haar grootouders verhalen heeft horen vertellen. Vaak waren het steeds dezelfde, maar dat neemt niet weg dat ik aan hun lippen hing.

Mijn grootouders vertelden heroïsche verhalen over de oorlog. Zij waren afkomstig uit het zuiden. Daar was de tweede wereldoorlog in september 1944 afgelopen. Op het platteland daar was het leven lang niet zo dramatisch als voor Joden in de stad of in de hongerwinter in het westen, vermoed ik. Het gaf voor veel mensen die die oorlog bewust hebben meegemaakt veel stof voor verhalen in ieder geval.

En dan denk ik aan wat voor mij de mooiste feestjes of bijeenkomsten met meer mensen waren. Vaak vertelden we elkaar daar verhalen of haalden we herinneringen op. De beste verhalen waren die verhalen die voor iedereen de verbeelding aan het werk zette. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, gingen we regelmatig gourmetten. Dat was de gelegenheid om elkaar verhalen over vroeger te vertellen. Vonden we allemaal reuze-interessant en gezellig.

En nu een antwoord op de vraag: Wat verhalen met creatief denken te maken hebben? In mijn vorige blog schreef ik over het writer’s block waar iedereen die regelmatig schrijft weleens mee te maken heeft. De daarin benoemde oefeningen zijn herleid uit de boeken en de blog die er onder staan. Drie van die boeken zijn boeken over creatief denken. Daniel Pink geeft in zijn boek “Een compleet nieuw brein” aan hoe verhalen (vertellen) de rechterhersenhelft activeert. Daar zijn ook de vaardigheden voor creatief denken te vinden.

En dan moet ik ook steeds weer denken aan de eerste bijeenkomst van de Vrije Werkerskring in Eindhoven. Onderwerp van de avond was bloggen en inspiratie voor een mooi verhaal. Die heb ik gehoord! De verhalen van mensen over hun werkverleden, hun liefdesperikelen, en zo meer staan me nog glashelder voor de geest.

Voor mij reden genoeg om overtuigd te zijn van de kracht van verhalen voor een creatieve boost! Hoe werkt dat voor jou?

Lees ook:

Writer’s block – wat nu?

Creativiteit Hoe? Zo! – Igor Byttebier

Schrijven van uit je hart – Danielle Goldhart

Lenig Denken – Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruijne, Rineke Rust

Je leven schrijven – Julia Cameron

Een compleet nieuw brein – Daniel H. Pink

SayEbusiness – Stan Lenssen

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Wat verhalen met creatief denken te maken hebben?

  1. Pingback: Wat ik je wilde vragen over de ontwikkelingen van deze tijd | Ilja's Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.