Wiskundig argument op Lowlands

Mijn lief was op Lowlands Lowlands

Hij kwam laaiend enthousiast terug. Met heel veel verhalen en anekdotes. Eén van de verhalen die hij vertelde, bleef mij bij: het college van Nijmeegse wiskundige Henk Barendregt.

 Voor een zaal van duizend toehoorders vertelde hij hij over zijn  onderzoek of er zoiets bestaat als een vrije wil. Hij liet het onder meer zien met beelden van het mathematische computerspel Game of Life, een spel waarbij het verloop gedetermineerd is en toch moeilijk te voorspellen. Ligt ons gedrag op eenzelfde manier vast? ‘Het lijkt erop dat wij mensen geprogrammeerd zijn’, zegt Barendregt. ‘Al kun je ons gedrag niet voorspellen.’ Desondanks is er een vrije wil, voegt hij eraan toe. ‘Maar het is wel een speciale vrije wil. We zijn minder vrij dan we zouden willen.’ Hoe kunnen we die vrije wil, vooral met steeds terugkerende negatieve gedachten vorm geven? In een interview zegt hij: ‘Mindfulness biedt een anker. De geest heeft prikkels nodig: als je andere prikkels geeft, zijn mensen niet bezig met het eindeloos herkauwen van negatieve gedachten’.

Ik was er niet bij

Maar de opmerking van mijn geliefde bleef in mijn hoofd rondspoken. Dus mindfulness heeft een bereikbare wetenschappelijke verklaring. Ik weet wel dat er veel onderzoek naar de effecten van mindfulness is gedaan, maar het feit dat dat op Lowlands, voor ‘gewone’ mensen wordt verteld, doet me goed. Daarmee raakt het zijn ‘geitenharensokken’-imago misschien een beetje kwijt. Als ik Barendregts naam opzoek en zijn verhaal hoor en lees, dan ben ik oprecht en aangenaam verrast.

Ik ben een wiskundige nul

Zodra het kon, liet ik wiskunde uit mijn vakkenpakket vallen (dat kon toen nog, zo oud ben ik wel). Maar ik zie nu wel in dat het héél waardevol is. Met een scheef oog probeer ik het, zoveel als ik ervan een begrijp, wel te volgen. Nu, bij Lowlands, dus. Geweldig!

mindfulness

Als je wilt weten wat ik met mindfulness heb en wat dat voor jou kan betekenen, lees dit

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Wiskundig argument op Lowlands

  1. Jeanne-Tine schreef:

    Ha Ilja, maar ik vergeet nooit dat wij als twee wiskundige onbenullen (ik na drie jaar uitstel op een punt van no-return) door samen ijverig de colleges te volgen en de sommen gewoon te maken, toch in één keer zijn geslaagd voor Statistiek! JIj volgens mij met een goed punt, ik met een 6! Tjee wat was ik blij, mijn beste prestatie met cijfers ooit. Gelukkig is het gewone rekenen me redelijk af gegaan en heb ik zelfs geen hekel aan de boekhouding van mijn eigen bedrijf.
    Groetjes, J10

  2. iljas schreef:

    Tja, Jeanne-Tine, en zo zijn we er toch gekomen 😉 Ik had overigens, voor beide statistieken in het herexamen een 8. Goede bijles van mijn – inmiddels – zwager. Voor dit blog was ik vooral onder de indruk van het sociaal-psychologische inzicht van deze hoogleraar en omdat hij boeddha-deskundige is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.