Wist je dat je van meditatie kans hebt op een langere en gezondere levensduur?

Wat is de winst van meditatie voor jou?

Vóór alles wil ik je laten weten dat meditatie, en dan vooral mindful meditatie, mij vooral veel plezier oplevert. Ik geniet ervan om mijn aandacht op het hier en nu te focussen. Ik geniet ervan om elke dag en soms zelfs vaker dan één keer aandacht te nemen voor mezelf. Doe jij dat ook? Zonder dat je aan andere dingen denkt die vandaag nog moeten gebeuren? Zonder frustratie over het moment dat je ruzie met je partner had? Alleen maar jouw aandacht voor jezelf? Ik heb ook met grote regelmaat dat soort gedachten, wees gerust. Maar als ik mediteer dan is die aandacht voor hier en nu en voor mezelf er zeker! Daar geniet ik van. Alleen dat al zal ervoor zorgen dat ik me gelukkiger en gezonder voel dan anders.

Zijn er wetenschappelijke  bewijzen voor dat meditatie maakt dat je ouder wordt en gezonder blijft?

Ja, die zijn er! Ik besef alleen heel goed dat het geen reden zal zijn voor mensen om dan maar te gaan mediteren. Volgens mij hoort mediteren bij de instelling die je hebt hier en nu. Volgens mij is het moeilijk mediteren om in de toekomst langer en gezonder te kunnen leven. Wie dan leeft die dan zorgt, niet? Het helpt mij wel om mijn verhaal te doen tegen notoire sceptici. Als er dan toch iemand zijn hoofd ongemakkelijk afwendt, dan heb ik deze bewijzen in mijn achterhoofd. Voor mezelf en voor anderen die meditatie omarmen of die belangstelling hebben, niet zozeer voor mensen die overtuigd zouden moeten worden.

Leef lang en gelukkig

Zo eindigen sprookjes altijd. Je lacht erbij als kinderen opgelucht zuchten als alles goed is afgelopen. Dat bestaat helemaal niet, toch? Misschien heb je in zo’n geval voor jezelf gelijk. Het is dan alleen wel raar dat we allemaal altijd ernaar streven om gelukkig en lang te leven. Wat mediteren, met mijn aandacht voor hier en nu zo prettig voor me maakt, dat is dat ik dan ook minder hoef te streven. Want: hier en nu is belangrijk en er is wat er is, niet waar?

Wil je meer weten over wat ik je kan bieden als Mindfulness-trainer, óók online? Lees dan hier meer.

 

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.