Writer’s block – wat nu? 5 Tips en 2 adviezen voor terugkeer inspiratie

Ik vind het heerlijk om te schrijven – jij ook? En dan kan het soms gebeuren dat ik het heerlijker vind om te schrijven dan dat ik weet waarover. Het is me overigens al lang niet meer overkomen, maar nu lijk ik er midden in te zitten.

En dan kan ik een thema als uitgangspunt nemen waar ik warm voor loop; zoals creatief denken, innovatie, je eigen leven vormgeven. Maar wat dan? Ik geef je een paar tips over manieren waarop die dip weg kan gaan.

  • Pak een willekeurig boek (liefst 1 waarvan niet meteen het verhaal zich in je hoofd nestelt), sla de eerste bladzijde open en lees de eerste zin. Schrijf zelf verder.
  • Vraag om een openingszin aan je levenspartner, familielid, geliefde.
  • Neem twee willekeurige woorden (haal ze desnoods uit iets wat je vaker openslaat of leest, de krant, blogs, tweets, een vakboek, je dagboek), bijvoorbeeld het eerste en het laatste woord. Combineer de twee woorden en gebruik ze om je verhaal te schrijven.
  • Maak een wandeling en kijk goed rond. Wat zeggen bepaalde beelden je? Wat zou je daarover willen schrijven?
  • Lees nog eens door wat je in de laatste tijd hebt geschreven. Ben je klaar? Heb je niets meer te vertellen?

Dit zijn maar een paar tips. Misschien heb jij zelf nog andere, dan hoor en verspreid ik ze graag! Mijn belangrijkste adviezen zijn overigens:

▪   Trek het je niet aan als het even niet lukt. Iedereen hangt weleens vast, niet alleen jij. En iedereen heeft de vaardigheid om creatief te zijn, daar ben ik van overtuigd!

▪   Blijf je pen vasthouden of ratel door op je toetsenbord. Correcties of wijzigingen, wanneer nodig, kunnen ook later wel.

En ik ben gelukkig voor dit moment weer even genezen van mijn writer’s block, en jij?

Mijn inspiratiebronnen, lees ook:

Creativiteit Hoe? Zo! – Igor Byttebier

Schrijven van uit je hart – Danielle Goldhart

Lenig Denken – Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruijne, Rineke Rust

Je leven schrijven – Julia Cameron

SayEbusiness – Stan Lenssen


Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.